פרופלורים בטרקטורון מעופף

מאת: אביעד אטון

טס משנת 2014 ומדריך ממ"ג משנת 2021
סוכן ובודק מצנחי APCO
טס ממנחת עין ורד

מבוא
בטרקטורון מעופף (בקאי), הפרופלור הוא רכיב מרכזי שמתרגם את כוח המנוע לדחף שמחזיק אותנו באוויר. הבנת החומרים, האווירודינמיקה ודרישות התחזוקה של הפרופלור היא חיונית לביצועים מיטביים ולבטיחות. במאמר זה נעסוק בנושאים מרכזיים כמו אווירודינמיקה, פסיעה, תיקון נזקים ומניעתם.

אווירודינמיקה: איך להבים יוצרים עילוי ודחף

להבי הפרופלור פועלים בדומה לכנפי מטוס, ויוצרים עילוי (או במקרה הזה, דחף) על ידי הפרשי לחצים:

  • זווית התקפה: הזווית שבה הלהב חותך את האוויר משפיעה על כמות העילוי שנוצרת. זווית התקפה גבוהה מייצרת יותר דחף אך גם מגבירה את הגרר.
  • שטח הלהב: להבים ארוכים יותר או בעלי שטח פנים רחב יותר מזיזים יותר אוויר ויוצרים דחף חזק יותר, אך שטח גדול מידי עלול לגרום לגרר מיותר.
  • השתנות הזווית לאורך הלהב: חשוב לציין כי זווית הלהב משתנה לאורך הלהבים. ביסודו של דבר, מהבסיס ועד הקצה, הזווית של כל חלק בלהב מותאמת למהירות הסיבוב השונה. בחלק הקרוב למרכז הסיבוב, זווית הלהב גבוהה יותר כדי להפיק עילוי יעיל, בעוד שבקצה הלהב, הזווית קטנה יותר כדי למנוע גרר מיותר ולהתאים למהירות הגבוהה יותר באזור זה. שינוי זה עוזר לאיזון בין העילוי לדחף ומפחית את הגרר הכולל של הפרופלור, מה שמבטיח יעילות וביצועים מיטביים.

*זוית הלהב – הזווית שבה הלהב ממוקם ביחס למישור סיבובו, ממלאת תפקיד מרכזי בקביעת זווית ההתקפה ובאופטימיזציה של העילוי. כיוון נכון של הזוית הלהבים מבטיח שהפרופלור ינצל את המנוע באופן מיטבי ויפיק דחף מירבי. זוית גבוהה מידי תגרום לגרר גבוה ואובדן אנרגיה, ומצד שני, זוית נמוכה לא תייצר עילוי ותהיה דומה לנסיעה בהלוך ראשון בעליות לירושלים.

כיוון זוית הלהבים

כיוון נכון של זוית הלהב הוא קריטי להבטחת פעולה אופטימלית וניצול מירבי של המנוע בטווח הסל"ד המומלץ. בטרקטורונים מעופפים (בקאי), סל"ד מיטבי משתנה לפי סוג המנוע:

  • מנועי רוטקס 4 פעימות: סל"ד בכח מלא הוא RPM 5500–5800.
  • מנועי רוטקס 2 פעימות: סל"ד בכח מלא הוא RPM 6500–6800.

אם הסל"ד שאתם מקבלים בכח מלא גבוה יותר מהטווח המומלץ, יש להגדיל את הזוית של הלהבים כדי להפחית את הסל"ד. אם הסל"ד נמוך מדי, יש להקטין את הזוית כדי להעלות את הסל"ד ולהביא אותו לטווח האופטימלי.

בפרופלורים של מותגים מובילים כמו Powerfin, Warp Drive ו-Ivoprop יש שיטות שונות לכיוון זוית הלהבים:

  1. Powerfin: מאפשר כיוון זוית בעזרת מד זוית לכל להב בנפרד.
  2. Warp Drive: מאפשר כיוון זוית בעזרת מד זוית לכל להב בנפרד.
  3. Ivoprop: מציע מערכת כיוון זוית ייחודית המכוונת את זוית כל הלהבים יחד על ידי הידוק בורג ומתיחת מוט מתכתי המושתל בתוך הלהבים.

(קיימות חברות רבות המייצרות פרופלורים- שלושת החברות שסקרתי הינן הבולטות ביותר בארץ)

כיוון זוית לא נכון, בין אם נמוך מדי או גבוה מדי, עלול לגרום לעומס יתר על המנוע או להפחתת דחף, ולכן חשוב לבצע אותו בצורה מדויקת בהתאם להנחיות היצרן.

פרופלור Powerfin

מד זוית לפרופלורים

נזקים נפוצים ודרכי מניעה

פרופלורים בטרקטורון מעופף (בקאי) פגיעים לנזקים שנגרמים על ידי אבנים, בוץ ו"גופים זרים" בזמן ההמראה והנחיתה. הנזקים העיקריים כוללים:

  • שברים וסדקים: נגרמים מכל דבר שיפגע בפרופלור בזמן עבודתו- עלולים להחליש את הלהבים ולפגוע בביצועים.
  • שחיקה: בוץ וחול ומים גורמים לשחיקה הדרגתית של קצה הלהב באיזורי שפת ההתקפה והעקימון התחתון, מה שמקטין את היעילות האווירודינמית.

 

דרכי מניעה

  • התקנת מיגונים: שימוש ברשת אבנים ומגיני בוץ מפחית מגע עם אבנים ובוץ.
  • אבטחות: יש לאבטח חלקים העלולים להיתנתק כדוגמת קפיצי האגזוז הנשברים מפעם לפעם. יש לוודא סגירת אומים באיזור המנוע. יש לוודא תיקי צד סגורים לפני ההמראה- תכולתם עלולה בקלות לעוף לאחור. יש לאבטח כל דבר שעלול לעוף ולפגוש את הפרופלור- משקפיים, מצלמה או פלאפון (של הטייס ושל הנוסע). 

רשת אבנים

מגיני בוץ

  • בחירת שטחי המראה מתאימים: העדיפו משטחים חלקים להמראה ונחיתה.
  • שפת להב מצופה ניקל: אפשרות זו, הקיימת בפרופלורים של Warp Drive, משפרת משמעותית את העמידות לשחיקה ופגיעות קלות. על פרופלורים ללא שפת התקפה המצופה בניקל ניתן להדביק מדבקות אלומיניום/נירוסטה השומרות על הלהב, אולם, הן נוטות להישחק ולהיפגע, ומדבקות שחוקות, פגועות או שאינן מודבקות היטב פוגעות משמעותית בדחף.

להב מצופה בניקל

תיקון פרופלורים: פנו למומחים 

במקרה של נזק לפרופלור, יש לפנות לאיש מקצוע מוסמך ולא לנסות לתקן אותו בעצמכם. תיקון לא מקצועי וללא איזון מלא של הלהבים יגרום לרעידות של כל הכלי ולהפחתה בביצועי הפרופלור. 

אצלנו, ה-מומחה הוא בועז טרודלר; איש מקצוע המתמחה בתיקון פרופלורים מחומרים מרוכבים. בועז, בעל ידע וניסיון רב, מציע שירותים כגון:

  • תיקון סדקים ושברים: שימוש בחומרים מרוכבים לשיקום חלקים פגומים.
  • איזון פרופלור: הפחתת רעידות ושמירה על פעולה חלקה של המנוע והפרופלור.

התמחותו של בועז קריטית במיוחד עבור פרופלורים יקרים ומורכבים המסתובבים במהירות גבוהה, שבהם הדיוק והמקצועיות חשובים.

בועז: 054-5316753

 

סיכום

הפרופלור הוא חלק מורכב שמצריך הבנה עמוקה של חומרים, אווירודינמיקה ותחזוקה. מכיוון הפסיעה ועד תיקון נזקים, כל פרט תורם לבטיחות ולביצועים של טרקטורון מעופף (בקאי). בעזרת תחזוקה מקצועית אצל מומחים, תוכלו לשמור על פרופלור מאוזן ובטוח שיעניק לכם חוויית טיסה אופטימלית.

טוסו חכם ותנו לפרופלור שלכם לעבוד בשבילכם ביעילות המקסימלית!

דילוג לתוכן